- Kortfakta
- Regler för införsel och försäljning av läkemedel
- Schengenintyg för narkotiklassade läkemedel
- Rätt hantering av dina mediciner
- Förfalskade mediciner
Kortfakta
Många resenärer som medicinerar mot akuta eller kroniska sjukdomar kan behöva ta med sig sina mediciner vid utlandsresa. Lagstiftningen kring försäljning, införsel och användning av läkemedel variera dock stort mellan länder och det är viktigt att veta vad som gäller på resmålet, inte minst vid inresa i landet, men också när du vistas där.
Ta alltid med dina mediciner hemifrån i sina originalförpackningar med ditt namn på och ta även med utskrivna recept och/eller intyg som visar att det är mediciner utskrivna för ditt personliga bruk. Om du behöver förnya ditt medicinförråd på resmålet se upp för förfalskade mediciner.
Regler för införsel och försäljning av läkemedel
Att bryta mot regelverket när du för med dig mediciner vid inresa till ett annat land kan innebära att dina mediciner beslagtas i tullen och i värsta fall kan du riskera åtal med böter eller fängelse om du för in eller innehar förbjudna substanser. Detta gäller särskilt narkotikaklassade läkemedel, såsom vissa sömnmedel, smärtstillande medel och adhd-mediciner.
Om du är osäker på vad som gäller för dina mediciner kan du före avresan eller konsultera Läkemedelsverkets Läkemedelsfakta eller International Narcotics Control Boards (INCB) hemsida. Om fortfarande osäker kan du kontakta landets ambassad i Sverige för att fråga vilka regler som gäller.
Många länder tillåter att du i ditt reseapotek för in läkemedel för 30 dagars personligt bruk, men du måste då kunna visa att medicinerna är avsedda för dig (d.v.s. i sina originalförpackningar och med apoteksetikett med ditt namn). Du behöver också kunna visa upp ett recept och/eller läkarintyg från din vårdgivare. Behåll också receptfria läkemedel i sina originalförpackningar för att lättare kunna visa vad du har med dig.
Om du ska vara borta längre tid än 30 dagar, behöver du i förväg planera för hur du ska få tillgång till din läkemedelsbehandling efter detta, antingen från lokal läkare eller apotek eller hemifrån.
Schengenintyg för narkotiklassade läkemedel
Om du ska resa med narkotikaklassade läkemedel inom Schengenområdet behöver du ha med dig ett Schengenintyg per narkotikaklassat läkemedel att ta med dig på din resa. Det är ditt eget ansvar att ta reda på vid vilka resor och för vilka mediciner ett intyg behövs samt ha med dig rätt intyg under resan.
Intyget får du utskrivet på ett apotek och är giltigt i högst 30 dagar (oavsett reslängd) utan möjlighet till förlängning.
Om du ska resa till ett land utanför Schengenområdet bör du kontakta landets ambassad i Sverige för att få information om vilka regler som gäller.
Resa utanför Schengenområdet
Om du ska resa till ett land utanför Schengenområdet bör du kontakta detta lands ambassad i Sverige för att få mer information om vilka regler som gäller för resa med mediciner till det landet.
Rätt hantering av dina mediciner
Inför resan bör du också kolla upp hur du ska ta dina mediciner. Om det är läkemedel som ska tas regelbundet vid en viss tid på dygnet och du reser över många tidszoner, kan det för vissa mediciner vara viktigt att ta dem i förhållande till din senaste dos och inte vid det klockslaget på resmålet.
För vissa mediciner, speciellt för injektionsbruk, är det också viktigt att de förvaras vid rätt temperatur. Rådfråga din läkare eller slå upp i FASS. Packa viktiga mediciner i ditt handbagage i händelse av att ditt incheckade bagage kommer bort eller blir försenat.
Förfalskade mediciner
Reglerna för försäljning av läkemedel i andra länder kan skilja sig avsevärt från dem i Sverige. Mediciner som är receptbelagda i Sverige kan fås receptfritt (”over the counter”) i många andra länder. Men det omvända kan också gälla, vilket kan göra det svårt att snabbt få tag på den medicin du kan tänkas behöva.
Ett betydligt större problem i många länder är omfattningen av förfalskade läkemedel, som en del i en omfattande organiserad brottslighet. I dessa fall vet du inte vad du får. Det kan vara helt verkningslösa ”sockerpiller”, eller med felaktig koncentration (mindre effekt eller biverkningar p.g.a. överdosering) eller t.o.m. med direkt giftiga ingredienser. Ofta skiljer sig de falska medicinerna från äkta vad gäller utseende på tabletterna/kapslarna eller förpackningen, men ibland kan det var omöjligt att skilja en förfalskning från den riktiga medicinen utan att undersöka den i ett laboratorium.
Fenomenet förekommer i alla länder, även i Sverige när det gäller medicin som säljs på nätet, men problemet är vanligare i låg- och medelinkomstländer med undermålig läkemedelskontroll där 10-30% av läkemedlen som säljs är förfalskade. Det fins vissa åtgärder du själv kan vidta för att minska risken att råka ut för medicinförfalskningar eller få felaktiga förskrivningar:
- Köp bar medicin från licensierade apotek och be alltid om kvitto.
- Fråga specifikt om det som expedieras är samma preparat och samma styrka som den medicin du har hemma. Handelsnamnen kan skifta mellan olika länder, men preparatnamnet (generiska namnet) är alltid detsamma. Du kan slå upp det generiska namnet på din medicin i FASS innan du åker hemifrån och skriva upp det i din medicinlista.
- Köp aldrig lösa tabletter/kapslar eller medicinkartor och titta noga på förpackningen. Dåligt tryck kan vara tecken på förfalskning.
- Köp aldrig medicin över Internet.