Resa med hund och katt

Att resa utanför Sverige med sällskapsdjur kräver planering på förhand, inte minst med tanke på kravet på vaccination mot rabies, och ett ibland omfattande regelverk. Det är också viktigt att se till att ditt djur har det bra på resan.

Det finns ett antal regler utfärdade av EU och Jordbruksverket rörande resa över EU-gränser med hund, katt eller iller, som du måste följa för att kunna ta med dig ditt sällskapsdjur in i ett annat land och när du sedan ska ta djuret tillbaka till Sverige, så gäller här samma införselregler som för djur som kommer till Sverige för första gången. För resor utanför EU tillkommer ytterligare regler.

Olika länder har olika regler och det är din skyldighet som djurägare att ta reda på vad som gäller i just det land du avser ta med ditt djur till.

Obs! Om ditt djur inte uppfyller kraven för att komma in i ett land kan du bli tvungen att hålla djuret i kostsam karantän eller, i värsta fall, blir djuret avlivat. Om du tänker flyga med ditt djur eller ta med det på kryssning så ta reda på vad som gäller för ditt bolag.

Nedanstående information ger en sammanfattande översikt över det komplexa regelverket som gäller för att föra hund och katt över landsgränser. Mer detaljerad information finns på Jordbruksverkets hemsida.

Det finns särskilda EU-regler för resa med hund och katt (gäller även iller) till ett annat EU-land, Norge och Nordirland, vilka också gäller om resan är från ett land utanför EU. Om du planerar att resa med något annat slags sällskapsdjur, t.ex. fåglar, akvariefiskar, reptiler, gnagare eller kaniner, kontrollera det landets nationella regler för information om inresevillkoren.

Särskilda regler gäller också om ditt djur inte åker med dig som ägare eller om du har med dig fler än fem djur för att tävla eller träna. Mer detaljerade regler kring detta finns på Jordbruksverkets hemsida.

Med några få undantag kan du ta med ditt djur till ett EU-land, under förutsättning att det har:

  • ett giltigt EU-pass eller ett EU-djurhälsointyg (om du reser från ett land utanför EU),
  • är Id-märkt med ett mikrochip eller en klart läslig tatuering som är gjord före den 3 juli 2011
  • är vaccinerat mot rabies.

Länderna kan ha olika regler för hur djur ska anmälas i tullen vid inresa. T.ex. kan vissa länder ha restriktioner kring vilka hund- och kattraser som får tas in i landet. Ta därför alltid reda på vad som gäller för dina resmål innan du lämnar Sverige.

EU-pass och EU-djurhälsointyg

EU-passet är ett dokument som innehåller Id-uppgifter om ditt djur, uppgifter om rabiesvaccination samt kontaktuppgifter till dig och till den veterinär som utfärdat passet. Passet kan utfärdas av förordnade veterinärer och gäller hela livet så länge rabiesvaccination uppdaterats.

Ett EU-djurhälsointyg är ett liknande dokument som krävs för resa från ett land utanför EU. Intyget ska vara utfärdat av en officiell veterinär högst 10 dagar innan inresa till EU. Intyget gäller sedan vid fortsatt resa mellan EU-länder i högst 4 månader från intygsdatumet (eller tidigare om det gått för lång tid sedan senaste rabiesvaccineringen). Dessutom behöver du bifoga ett skriftligt inte att resan inte görs av kommersiella skäl.

I regel måste sällskapsdjur resa med sina ägare, men du kan också ge någon annan skriftligt tillstånd att åka med djuret. Du måste dock återförenas med djuret inom fem dagar från resan.

Id-märkning

För resa med hund eller katt mellan EU-länder måste djuret vara id-märkt med ett godkänt mikrochip som uppfyller ISO-standard (eller märkt med en fortfarande synlig tatuering utförd före den 3 juli 2011). Märkningen kan göras av veterinär eller annan id-märkare som godkänts av Jordbruksverket. Id-numret samt datum för id-märkning eller avläsning av id-märkning ska stå i EU‑passet. 

Om id-märkningen vid kontroll inte är läsligt kan djuret bli stoppat vid gränsen, satt i karantän eller i västa fall avlivas. Jordbruksverket tipsar därför om möjligheten att ta med egen chipavläsare.

Om en katt är märkt med ett chip som inte är godkänt av Jordbruksverket så behöver du antingen märka om katten eller ha med en egen avläsare som kan läsa av chippet.

Rabiesvaccination

Hunden eller katten ska vara vaccinerad mot rabies, och vaccinationen införd i EU-passet, för att du ska kunna resa in i ett annat land med ditt djur. I Sverige finns det fyra rabiesvacciner för sällskapsdjur, där grundvaccinationen kan ges från 12 veckors ålder:

  • Nobivac® Rabies vet: Grundvaccination med en injektion och därefter påfyllnadsdos vart tredje år.
  • Versiguard Rabies vet: Grundvaccination med en injektion och därefter påfyllnadsdos vart tredje år för hund. För katt ges första påfyllnadsdosen efter ett år och sedan vart annat år.
  • Rabisin vet: För hund, grundvaccination med en injektion, därefter påfyllnadsdos efter ett år och sedan vart tredje år. För katt, grundvaccination med två injektioner med 3-4 veckors intervall och därefter påfyllnadsdos årligen.
  • Purevax Rabies (endast för katt): Grundvaccination med en injektion och därefter påfyllnadsdos efter ett år och sedan vart tredje år.

För att rabiesvaccinationen ska vara giltigt måste djuret vara id-märkt innan vaccinet ges och märkningen avläst samma dag. Datum för id-märkning, senaste avläsning och vaccination ska föras in i EU-passet, liksom det datum då vaccinationens giltighet upphör. Vaccineringen börjar därefter gälla efter tre veckor (21 dagar)

Om du vill fortsätta att kunna resa med ditt djur är det bra att se till att få en påfyllnadsdos innan giltighetstiden löpt ut. I annat fall räknas påfyllnadsdosen som en ny grundvaccination. Då krävs också ett nytt antikroppsprov, då sådant krävs (se nedan).

Vid inresa från Norge, som är rabiesfritt, krävs inte någon rabiesvaccination.

Avmaskning

Ditt djur kan också behöva avmaskas mot rävens dvärgbandmask Echinococcus multilocularis. Detta gäller för resor till länder där det inte finns någon dvärgbandmask, f.n. Finland, Irland, Malta, Nordirland och Norge.

Inresa till Sverige från ett annat EU-land

När du ska resa in i Sverige med hund eller katt, från ett annat EU-land gäller samma regler som ovanstående.

Reglerna gäller även EU-områden utanför fastlandsgränserna (Åland, Franska Guyana, Guadeloupe, Korsika, Martinique, Réunion, Azorerna, Madeira, Balearerna, Kanarieöarna samt Ceuta och Melilla).

EU-reglerna gäller också om du för in ditt djur från Andorra, Gibraltar, Island, Liechtenstein, Monaco, Nordirland, Norge, San Marino, Schweiz och Vatikanstaten, men då måste du också ha en djurägareförsäkran för sällskapsdjur som du har fyllt i. Genom djurägareförsäkran intygar du att djuret är ditt och att det inte flyttas för att säljas.

Djuret kan föras in till Sverige via en valfri tullplats. Där ska du anmäla att du tar in ett djur i landet. Det gör du vid en särskild fil eller gång. Om du anmäler djuret direkt på tullplatsen ska du välja en röd fil eller gång. Om du anmäler djuret i förväg via Tullverkets webbplats, kan du välja en grön fil eller gång. Läs mer på Tullverkets webbplats. Om djuret inte anmäls hos tullen kan det hända att det nekas inträde i Sverige.

Länder där rabiesituationen kontrolleras och följs

Dessa regler gäller de här länderna: Antigua och Barbuda, Argentina, Aruba, Ascension, Australien, Bahrain, Barbados, Belarus, Bermuda, Bosnien och Hercegovina, Bonaire, Brittiska Jungfruöarna, Caymanöarna, Chile, Curaçao, Falklandsöarna, Fiji, Franska Polynesien, Förenade Arabemiraten, Hong Kong, Jamaica, Japan, Kanada, Malaysia, Mauritius, Mexiko, Montserrat, Nordmakedonien, Nya Kaledonien, Nya Zeeland, Ryssland, Saint Kitts och Nevis, Saint Lucia, Saint-Pierre-et-Miquelon, Saint Vincent och Grenadinerna, Sankt Helena, Singapore, Sint Eustatius och Saba, Sint-Maarten, Storbritannien (förutom Nordirland), Taiwan, Trinidad och Tobago, USA (inklusive Guam, Nordmarianerna, Puerto Rico, Amerikanska Samoa och Amerikanska Jungfruöarna), Vanuatu, Wallis och Futuna.

När det gäller Malaysia finns det fler regler på grund av sjukdomen Nipahvirus.

Hälsointyg

Förutom ovanstående EU-regler behöver djur som tas in till Sverige från ett land utanför EU ha ett hälsointyg som fylls i och stämplas av en officiell veterinär eller den centrala veterinärmyndigheten i det aktuella landet.

Om du reser ut från Sverige eller ett annat EU-land kan du använda djurets EU-pass för resan tillbaka till Sverige, under förutsättning att vaccinationen mot rabies har gjorts och skrivits in i passet innan du lämnade EU. Se därför till att vaccinationen gäller under hela vistelsen utanför EU.

Om vaccinationen skulle gå ut under resan behöver du skaffa ett hälsointyg utfärdat av en officiell veterinär där den nya vaccinationen skrivs in (veterinär utanför EU får inte fylla i EU-passet). Blankett för ett sådant hälsointyg kan beställas från Jordbruksverket före resan. Du behöver själv ha med dig intyg om id-märkning, intyg om rabiesvaccination och djurägareförsäkran för sällskapsdjur. Alla dessa dokument ska sedan häftas samman med hälsointyget till ett häfte där all sidor är sidmärkta, t.ex. 3(6) och varje sida är märkt med hälsointygets referensnummer. Veterinären ska sedan stämpla och signera samtliga sidor. Du har sedan 10 dagar på dig att resa till en s.k. EU entry Point i det första EU-land du kommer till, och är sedan giltigt för resa inom EU i fyra månader.

Särskilda regler finns för djur som reser med 1) annan person än ägaren, 2) i grupper om fler än fem djur eller 3) som ska byta ägare när det kommer till Sverige, se Jordbruksverkets webbsida.

Titertest

Om du kommer till Sverige från ett land där rabiessituationen inte är under kontroll (samtliga länder som inte nämns ovan) gäller allt som beskrivs ovan. Dessutom krävs ett blodprov (titertest), analyserat på ett EU-godkänt laboratorium, som visar att djuret har svarat på sitt rabiesvaccin med tillräcklig mängd antikroppar. Titertestet får utföras tidigast 30 dagar efter rabiesvaccinationen.

Även i detta fall är det lättast är att få gjort testet redan innan du reser ut från Sverige. Om titertestet görs i land utanför EU måste du vänta i tre månader innan det nödvändiga hälsointyget kan utfärdas (veterinär utanför EU får inte fylla i EU-passet).

Se till att giltighetstiden för rabiesvaccinationen täcker hela den planerade vistelsen utanför EU. Om djuret efter godkänt blodprov har fått sina påfyllnadsdoser inom korrekt tid så krävs då inget nytt blodprov för att djuret ska få resa till Sverige.

Transitregler

Ett hund eller katt som passerar genom ett land där rabiessituationen inte är under kontroll, men utan något uppehåll i landet annat än på flygplatsen i väntan för vidare resa (transitering), behöver inte uppfylla kravet på titertest. Men djuret måste då ha en djurägareförsäkran för transitering, och djurägaren, ombudet eller transportfirman måste intyga att djuret inte har lämnat transportmedlet eller flygplatsen under resan.

Långa flygresor kan vara svåra för sällskapsdjur, särskilt äldre djur, djur med kroniska hälsotillstånd, mycket unga djur och kortnosade raser (t.ex. perserkatter, engelska bulldoggar) som lättare kan få andningsbesvär.

Om ditt djur ska flyga eller åka båt kan flygbolagen och rederierna ha egna regler för resan som också måste vara uppfyllda. Vissa transportörer kan ha speciella regler och krav, t.ex. att inte transportera djur under de varmaste eller kallaste delarna av året, eller rasrestriktioner och krav på hälsocertifikat för husdjur som reser i last.

Kontakta flygbolaget eller rederiet redan i samband med att du bokar din resa för att få information om vad som gäller för din resa. De flesta bolag har webbsidor dedikerade till att resa med husdjur.

International Air Transport Associations webbplats (IATA) är en branschorganisation för världens flygbolag som sätter de regler, t.ex. rörande burmått, som ligger till grund för flygbolagens regler. Mer info finns på IATA:s webbsida. IATA listar också kraven för husdjur att komma in i länder. IATA har också riktlinjer för transport av sällskapsdjur i kabinen.