Gula febern – Information till resenärer

Gula febern är en potentiellt mycket allvarlig myggöverförd blödarfeber orsakad av gula febernvirus (GF-virus). Sjukdomen, mot vilket det finns ett effektivt vaccin, är konstant etablerad (endemisk) i 43 länder i tropiska Afrika och Sydamerika.

Många personer som smittas med GF-virus får inga symtom alls, och av dem som blir sjuka är inkubationstiden (tid mellan smitta och första symtom) vanligen 3-7 dagar. De första symtomen är influensaliknande med feber, frossa, huvudvärk, muskelvärk, illamående, kräkningar, trötthet och en allmän sjukdomskänsla.

De flesta tillfrisknar efter 3-4 dagar, men hos cirka 15% utvecklas efter 1-2 dagar utan symtom en plötslig försämring till en allvarlig sjukdom med blödningar, leverskada med gulsot och så småningom chock med njurpåverkan och allmän organsvikt. Dödligheten i detta svåra tillstånd är så hög som 30-60% inom 10-14 dagar. De som överlever får oftast inga kvarstående restsymtom.

Det finns ingen specifik behandling mot GF-viruset, utan man behandlar symtomen, ofta på en intensivvårdsavdelning.

GF-virus kan finnas hos människor och vissa apor och smittar via myggbett. Det finns tre varianter av smittspridning. I djungelområden sker överföring främst mellan apor, men ibland från apor till människor som tillfälligtvis vistas där.

I stadsmiljö kan smittspridning ske från människa till människa, främst via stick av gulafebernmyggan (Aedes aegypti), och mer sällan av den asiatiska tigermyggan Aedes albopictus. Dessa myggor, som också kan överföra dengue, chikungunya och zika, är anpassade för att leva nära människor.

Det finns också en mellanvariant på landsbygden där smittspridning sker av myggor som kan vara anpassade att sticka både apor och människor

Människor som smittat har högst mängder virus i blodet kort innan febern börjar och sedan under de första 3-5 dagarna av sjukdomen. Det är under denna tid som sannolikheten är störst att de kan överföra viruset till andra myggor.

Världshälsoorganisationen (WHO) har officiellt listat 29 länder i Afrika och 13 länder i Sydamerika som länder och områden med risk för överföring av gula febern. I dessa förekommer antingen gula febern just nu eller så har sjukdomen förekommit där tidigare. Dessutom finns där de apor som kan bära på viruset (reservoar) och de myggor som kan sprida sjukdomen (vektorer). Dessa länder är:

Afrika: Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Centralafrikanska Republiken, Demokratiska Republiken Kongo (Kongo Kinshasa), Ekvatorialguinea, Elfenbenskusten, Etiopien*, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Kamerun, Kenya*, Liberia, Mali *, Mauretanien*, Niger*, Nigeria, Republiken Kongo (Kongo Brazzaville), Senegal, Sierra Leone, South Sudan, Sudan*, Tchad, Togo, och Uganda.

Latinamerika: Argentina*, Bolivia*, Brasilien*, Colombia*, Ecuador (inkl. Galapagosöarna)*, Franska Guyana, Guyana, Panama*, Paraguay, Peru*, Surinam, Trinidad och Tobago*, Venezuela*

* Länder där gula febern enbart finns i vissa delar av landet. Se kartor nedan. Klicka för större bild.

Gula febern områden i Sydamerika. Klicka för större bild. Källa: CDC
Gula febern områden i Afrika.
Klicka för större bild. Källa: CDC

Ett flertal länder har särskilda bestämmelser för personer som nyligen vistats i områden med risk för smitta.

För ovaccinerade resenär beror risken att smittas dels på hur mycket gula febern som finns i området man besöker och dels på hur mycket man själv exponeras beroende på reslängd, säsong, aktiviteter och myggskydd. Att få eller inga fall rapporterats från området kan bero på att risken är mycket låg, men också bero på ett undermåligt rapporteringssystem. Som resenär i riskområden bör du därför vara medveten om smittrisk för gula febern oavsett vilken lokal information du får på resmålet.

De flesta fall av gula febern hos människa har blivit smittade i djungel eller på landsbygden. I Västafrika är smittrisken på landsbygden störst i slutet av regnperioden och början av torrperioden (juli-oktober). Även i Östafrika ser man denna säsongssmitta, men den förekommer inte varje år.

I Sydamerika är djungelsmittan vanligast under regnperioden (januari-maj), medan Aedes aegypti kan överföra smitta året runt både på landsbygden och i stadsmiljö.

Risken för en ovaccinerad resenär som vistas 14 dagar i endemiska områden i Västafrika har beräknats till 50/100 000 att insjukna och 10/100 000 att dö. I Sydamerika är motsvarande risk för sjukdom 5/100 000 och risk att dö 1/100 000. Denna risk kan minskas avsevärt om man är noggrann med myggskydd, vistas inomhus med luftkonditionering och reser under årstider med lite spridning. Risken kan i stället öka väsentligt under pågående epidemier.

Det finns ett effektivt vaccin mot gula febern. Det bästa sättet att skydda sig mot gula febern och andra myggburna sjukdomar är annars ett gott myggskydd.

I Sverige finns det ett effektivt levande försvagat vaccin, STAMARIL®. Vaccinet ges i en dos minst 10 dagar före resa till område med risk för gula febern. Vaccinet kan ges till barn över 9 månader och vuxna. I undantagsfall kan vaccinet även ges till barn 6-9 månader.

Internationellt vaccinationsintyg efter vaccination utfärdas av vaccinationscentraler som godkänts av Folkhälsomyndigheten på uppdrag av WHO. Intyget är giltigt från och med 10 dagar efter vaccination, och har sedan 2014 en livslång giltighet (tidigare 10 år).

Sällsynta men allvarliga biverkningar förekommer, framför allt hos personer över 60 år, hos vilka man måste väga risken för vaccinbiverkningar mot risken att insjukna i diskussion med läkare.

Vaccinet har en skyddseffekt på minst 10 år – kanske livslångt. En påfyllnadsdos kan behövas hos personer med nedsatt immunförsvar.

GF-vaccin skall övervägas för vuxna och barn äldre än 9 månader som ska bosätta sig i eller resa till områden i Afrika eller Sydamerika med risk för GF-smitta. På grund av risken för allvarliga biverkningar efter vaccination, bör läkare endast vaccinera personer med risk för smitta eller som behöver bevis på vaccination för att komma in i ett land.

För att undvika introduktion av smitta till områden där det inte förekommer gula febern, men det finns Aedes-myggor så kräver vissa länder internationellt vaccinationsintyg vid inresa till landet. Dessa krav kan vara mycket varierande (se landsinformation för ditt resmål och förteckning från WHO). 

Barn yngre än 6 månader och personer med nedsatt immunförsvar p.g.a. sjukdom eller läkemedel bör inte vaccineras. Inte heller personer som tidigare reagerat med allvarlig allergisk reaktion på någon komponent i vaccinet. Diskutera med din läkare

STAMARIL® ska om möjligt undvikas om man är gravid eller ammar. Är du gravid eller ammar och planerar en resa med hög risk för gula febern så diskutera med din läkare. Om vaccinationen är nödvändig, rekommenderas du att inte amma under minst 2 veckor efter att du vaccinerats. 

Uppdatering mars 2024: WHO har uppdaterat den aktuella förekomsten av gula febern i Afrika och Sydamerika. Läs mer i EpiNytt.