Fästingburen hjärninflammation (TBE) – Information till resenärer

Fästingburen hjärninflammation (TBE) är en virusorsakad infektionssjukdom orsakad av TBE-virus. Sjukdomen drabbar det centrala nervsystemet, oftast som en hjärnhinneinflammation, eller infektion i själva hjärnan (encefalit). Infektionen kan också sätta i ryggmärgen och ge förlamningssymtom.

Symtom

TBE har en sjukdomsbild i två faser. Inkubationstiden (tiden mellan bett och första symtom) är vanligen ungefär en vecka, men kan variera från 3-4 dagar upp till fyra veckor. De första symtomen är oftast feber, huvudvärk, muskelvärk och en allmän sjukdomskänsla. Dessa besvär försvinner i de flesta fall inom en vecka.

Hos 20-30% av fallen sker sedan en försämring med symtom på encefalit med feber, huvudvärk, stel nacke, ljuskänslighet, illamående och eventuellt andra neurologiska symtom, såsom medvetslöshet, kramper eller förlamningssymtom.

I en tredjedel av fallen med encefalit kan man få långvariga symtom med huvudvärk, koncentrationssvårigheter, minnesproblem och svår trötthet (”hjärntrötthet”). Dessa besvär kan kvarstå i ett eller flera år.

TBE finns i en västlig, något mildare europeisk variant (Eur-TBEV) och två östligare varianter, sibirisk variant (Sib-TBEV) och Fjärran Östern-TBEV (FE-TBEV), som båda ger mer allvarliga sjukdomsbilder. Dödligheten i den europeiska varianten är 0,5-2 % av dem som utvecklar en encefalit.

Via fästingbett

TBE sprids vanligtvis genom fästingbett. Eur-TBEV smittar genom bett av den ”vanliga fästingen”, Ixodes ricinus (se bild), medan Sib-TBEV och FE-TBEV oftast smittar via bett av ”taigafästingen”, Ixodes persulcatus, som på senare år nu också hittar i norra Sverige och norra Finland.

Storlek och utseende av olika stadier av Ixodes-fästinrar,
den fästingart som vanligen sprider TBE i Sverige..

Efter ägg-stadiet genomgår fästingarna tre livsstadier, ägg, larv, nymf och vuxen, och behöver ett blodmål i vart och ett av dessa. Fästingarna kan suga blod från flera olika värddjur genom livet och därmed bli både infekterade och föra infektionen vidare till andra djur eller till människor.

Fästingar trivs bäst i fuktig terräng med högt gräs eller buskage, gärna i övergången mellan skog och ängsmark. De förekommer i Sverige och andra nordliga länder rikligast under perioden maj till september. I Centraleuropa kan man se två toppar april/maj och augusti/september. Under år med milda vintrar och regniga somrar ökar mängden fästingar.

I Sverige räknar man med att mellan 1/50-1/1000 fästingar bär på TBV beroende på var i landet man befinner sig. Viruset tillsammans med fästingens saliv överförs inom några minuter efter bettet. Nymfer och larver, vars bett ofta inte upptäcks, kan också sprida viruset.

Andra smittvägar

Det har också skett infektioner genom opastöriserad mjölk (särskilt getmjölk), bland annat i Tyskland, Estland och Ungern, men inte i Sverige.

TBE-virus finns naturligt hos vissa gnagare och en del andra insekts- och köttätande djur och det är från dessa som viruset sprids vidare och kan smitta människor i områden med mycket fästingar.

Förekomsten av TBE ökar i områden med mycket djur som fästingarna naturligt livnär sig på t.ex. rådjur, vildsvin, rävar, harar, hundar, får, getter, nötboskap. Människan är inte någon naturlig värd för TBEV

TBE förekommer i områden med riklig förekomst fästingar i ett bälte från Nord-, Central- och Östeuropa, österut genom Ryssland, norra Kazakhstan, och norra Mongoliet till Japan.

Utbredning av de tre TBE-typerna, Europeisk TBEV (EurTBEV), Sibirisk TBEV (Sib-TBEV)
och Fjärran östern TBEV (FE-TBEV).
TBE i Sverige och övriga EU

Globalt rapporteras cirka 10-12.000 fall om året, med knappt 3.500 fall i EU varav drygt 400 i Sverige.

I Sverige finns en förhöjd risk för TBE i ett område söder om en linje från Söderhamn i öster till norra Värmland i väster med särskilt många fall i Upplands och Södermanlands skärgårdar samt kring Mälaren. Med den globala uppvärmningen utvidgas de fästingrika områdena i Sverige allt längre norrut. Folkhälsomyndigheten har publicerat en karta och förteckning över svenska kommuner med förhöjd risk för fästingsmitta.

Inom övriga EU ser man en förhöjd risk framför allt i Finland (Ålands skärgård, finska Lappland och längs finska viken), Estland, Lettland, Litauen, Polen (nordöstra delarna), Tjeckien, Slovakien, Österrike, Ungern (östra delarna) och Slovenien, Slovakien, Sverige och Finland, men smittan förekommer även i andra länder (se kartan nedan).

Rapporterade TBE-fall/100.000 invånare i EU 2012-2020. Områden med fler än 1 fall/100.000 räknas som områden med förhöjd risk. Källa: ECDC och Eurosurveillance.

Variationen mellan länderna beror dels på hur mycket TBE det finns hos fästingarna i området, men också på vaccinationsgraden. I Österrike har antalet fall minskat med 85% sedan man införde allmän vaccination. Samtidigt har man i hela EU sett en tredubbling av antalet fall kopplat till ett varmare klimat.

Störst risk för smitta löper du om du vistas mycket i fästingrik skog och mark i länder och områden med förhöjd förekomst av TBE. Men du kan bli smittad även utanför dessa områden

Det finns effektiva vaccin för dig som riskerar att smittas med TBE.

Skydd mot fästingbett med heltäckande klädsel och mygg/fästingmedel är annars grundstenen för att förhindra att du blir infekterad med TBE. Sådant skydd är motiverat överallt där det förekommer fästingar, dels för att man inte med säkerhet kan säga var det förekommer TBE och dels då fästingar även kan sprida andra sjukdomar.

Fästingar kan krypa innanför en heltäckande klädsel och fästingmedel ger inget säkert skydd mot fästingbett. Det är därför bra att inspektera kroppen regelbundet när du vistats i skog och mark. Fästingar biter gärna i områden med tunn hud, till exempel i ljumskar och armhålor, vilket gör att de kan krypa runt på huden ett tag innan de biter. Hos barn sätter sig fästingarna inte bara på kroppen utan också på huvudet, speciellt i hårfästet och kring öronen.

Om du blivit biten ta omedelbart loss fästingen med en vass pincett i en vridande rörelse. Se till att inte klämma sönder den.

Du bör också undvika opastöriserade mejeriprodukter från områden med TBE-förekomst.

Vaccin mot TBE kan ges till vuxna och barn från 1 års ålder och uppåt. I Sverige finns det två vacciner. Båda innehåller avdödat virus och finns som en svagare barnberedning.

FSME-IMMUN Junior® ges till barn från 1-15 år och FSME-IMMUN Vuxen® ges till ungdomar från 16 år och vuxna.

Encepur Barn® ges till barn från 1-11 år och Encepur® ges till barn och ungdomar från 12 år och till vuxna.

Dessa båda vacciner anses vara likvärdiga men har delvis olika vaccinations-schema.

Dosering till barn och vuxna yngre än 50 år

En grundvaccination ges med tre doser enligt nedanstående:

FSME-IMMUN Junior® och FSME-IMMUN Vuxen®: Dos två 1-3 månader efter första dosen och dos tre 5-12 månader efter andra dosen.

Encepur Barn® och Encepur®: Dos två 14 dagar-3 månader efter första dosen och dos tre 9-12 månader efter andra dosen. Vänta dock helst en månad mellan dos ett och två för bästa effekt.

Vaccinationen bör påbörjas under vintern så att de båda första doserna hinner ges före fästingsäsongen och den tredje dosen innan den nästkommande.

En första påfyllnadsdos (boosterdos) ges ges normalt tre år efter grundvaccinationen och därefter vart femte år.

Det finns också ett snabbare scheman vid särskilda behov att få ett snabbt skydd men detta ger ett sämre långsiktigt skydd. Diskutera detta med din vaccinationscentral. Diskutera också dosering om du tidigare missat någon dos eller haft ett längre mellanrum mellan doserna än det som rekommenderas ovan.

Grundvaccination till vuxna äldre än 50 år och personer med nedsatt immunförvar

Till vuxna äldre än 50 år ges en grundvaccination med fyra doser för båda vaccinerna där dos två ges en månad efter första dosen, dos tre ges 2 månader efter andra dosen och dos fyra ges 5-12 månader efter tredje dosen.

Påfyllnadsdos ges som ovan efter tre år och därefter vart femte år. Personer som fyllt 50 år och tidigare enbart fått tre doser kan ges en extrados minst två månader efter föregående och därefter vart femte år.

Personer med nedsatt immunförsvar beroende på sjukdom eller läkemedel bör diskutera med sin läkare.

Alla som vistas mer än högst tillfälligt i skog och mark i länder och områden med förhöjd förekomst av TBE bör vaccinera sig mot TBE. Detta gäller inte bara permanent- och fritidsboende utan också om du besöker sådana områden. Ju mer du är exponerad för fästingbett, desto viktigare är vaccinationen. Denna rekommendation gäller såväl i Sverige som i områden utomlands med förekomst av TBE.

Om du tidigare har reagerat med allvarlig allergisk reaktion mot detta vaccin eller någon av komponenterna i det bör du inte vaccineras. Diskutera med din läkare.

Vaccination ska skjutas upp om du har en akut infektionssjukdom med hög feber.

Vaccination under graviditet kan göras om risken är hög att insjukna i TBE just under den tiden, men kan annars vänta till efter förlossningen. Om du är osäker diskutera med din läkare. Amning är inget hinder för vaccination.